Barion Pixel

Kapcsolat

padma@jogastudio.hu

Kövess minket

a közösségi oldalakon is!

Naliní® Női Jógáról

A NŐISÉG MEGÉLÉSE

A Naliní® Női jóga név és módszer védjegyoltalom alatt áll!

Női-férfi szerepek

Az ősi kultúrákban a nők és a férfiak szerepei élesen elváltak egymástól. A férfi önmagában is az erő és a dicsőség szimbóluma volt, míg a nő az elfogadás és az alázat megtestesítője. A mai világban ezek a szerepek összemosódnak és sok nő kerül férfiszerepbe, de a férfiaknak is megvan a bajuk azzal, hogy nem tudják, hogyan éljék meg férfiságukat. Mivel korunkban alig van meg annak a kultúrája, hogy mely módon kell ezeket a klasszikus szerepeket megélni, sok férfi mindössze a durvaságban és a minduntalan szexuális önigazolásban keresi a megoldást, hiába. A nők pedig – látva a sok fiatal, életerős és okos nőt, elmagányosodnak, mivel nem képesek a befogadó és elfogadó szerepet megélni.

Klasszikusan a nő az otthon melegének az őrzője. Ő az, aki vigyáz a család békéjére és rendjére. Ő az anya a gyermekek és a világ számára, és ő a szerető a férfi számára. Egy kapcsolatban főként a nő felelős azért, hogy megmaradjon a férfi vágya mindennap arra, hogy meghódítsa őt. A férfi pedig a pap, aki tanít, a tudás letéteményese, akinek bölcsessége révén a család biztos anyagi háttérben élhet, és ő a harcos, aki mellett biztonságban érezheti magát a nő és a gyermekek. Ő biztosítja a nőnek az anyagi, fizikai és lelki biztonságot, amire minden nőnek szüksége van.

Manapság azonban mindez elködlött. A férfiak nem kapnak mintát, hogyan kell a nőkkel gyengédnek és hódítónak lenni. Valójában nem más országokat kell a férfinak meghódítania, hanem a saját párját minden egyes nap. Az apák mintául szolgálnak gyermekeiknek, akik mindössze annyit képesek megtanulni, hogy a férfi durva, nem képes szembenézni a kihívásokkal, nem képes szembenézi saját gyengeségeivel, de saját gyengédségével sem. S minthogy az apák nem adtak a fiaiknak megfelelő mintát, ők kénytelenek maguk tudatosan foglalkozni azzal, hogy mintákat kapjanak

A nők pedig társadalmi megegyezések beteljesítésére éhesen anyák akarnak lenni, miközben a klasszikus anyaszerepet nehezen vállalják föl. Hiányzik belőlük az elfogadás, és olyan mély szabadságvágy van a szívükben, hogy minden kötöttség megbéklyózza a lelküket. Ráadásul ahhoz, hogy a férfi férfi lehessen, a nőnek igazi nővé kell válnia. Ez persze nem azt jelenti, hogy el kell dobnia mindazt, amit a modern kor nyújthat egy szabad nőnek, de mindenképpen újra kell értelmeznünk a női szerepeinket és a modern világban egy olyan új szemléletű modern nővé kell válnunk, aki a jelenben képes a nőiségét elfojtások és kielégítetlen vágyak nélkül megélni. De hogyan ötvöződik a klasszikus nőiség a modern harcos, agilis, karrierorientált nőképpel?

A nőnek fel kell vállalnia azt a nem könnyű szerepet, hogy ő lesz a férfi múzsája, vagyis inspirálnia kell a férfit, különben az elveszti minden ösztönző erejét és passzív lesz. A nő tehát aktivitásában a férfi aktivitását hivatott felébreszteni, hogy lángja a férfi lángjává váljon. A nőnek meg kell találnia saját szelleme erejét.

Mi a jóga?

A keleti kultúrákban, azon belül is az ind gondolkodást kiválóan jelképező jógában tudatosan törekednek a szexuális energia megőrzésére, megfelelő transzformálására és védik a női szerveket a mindennapokban, segítségül hívva a jógagyakorlatok hatását a problémák megelőzéséhez. Útmutatója kifejezetten gyakorlat-központú, ez a szemlélet a jóga sajátja. A jóga tudatosságra tanít: arra, hogy a mindennapokban figyeljük önmagunkat, legyünk a jelen pillanat átélői és tapasztaljuk meg a világot olyannak, amilyen, anélkül, hogy a jelen elől gondolatban folyamatosan a múltba vagy a jövőbe menekülnénk.

A jógagyakorlatok vagy a mindennapi élet tevékenységei közben a testérzetek megfigyelése révén az érzékelés egyre finomabbá válik. Ez a lassan kifinomuló érzékelés az alapja annak, hogy képesek legyünk tudatosan vezérelni testünk olyan területeit is, amelyek különben a hétköznapi életben nem tartoznak feltétlenül a tudatos szabályozás alá. Ilyen az intim területek izmainak a tudatosság körébe vonása is, s ezzel az uralom visszaszerzése a nemi működések és a szexuális energiák fölött. Látni fogjuk persze, hogy mindemellett még nagyon sok mindent nyújt a gáti rész tudatosságának fokozódása, de ne vágjunk a dolgok elébe. A jóga az évezredek alatt sok összetevős eszközrendszerré fejlődött, amelyben fizikai, mentális és energetikai gyakorlatok egyaránt találhatóak. A teljesség igénye nélkül most felsorolunk néhány tipikus jógaelemet: ászanák, vagyis a testgyakorlatok; pránájáma, vagyis a légzőgyakorlatok; dhjána, vagyis a meditáció; de része a relaxáció és a koncentráció is. Kialakultak tisztító gyakorlatok és még sok egyéb, néha látványos és mai szemmel nézve meglepő gyakorlat, és olykor észrevehetetlen, de annál hatékonyabb életmódsegítő technikák, mint amilyenek közül néhánnyal mi is foglalkozni fogunk.

A gáti terület kondicionálása már az ókorban megoldandó feladatot jelentett, mivel felismerték, hogy ennek a területnek a gyengesége nemcsak kényelmi, házaséletbeli problémákkal jár, hanem adott esetben az életét jelentheti egy szülő nőnek. Ma már ez persze nem teljesen igaz, hiszen orvosaink akkor is megmentenek minket és a születő gyermekünket, ha probléma lép fel. Abban az időben azonban a gátvédelemnek semmilyen más módja nem létezett, csak a gáti rész edzése.

Jegyzetemben összegyűjtöttem néhány, a gátvédelem szempontjából hasznos gyakorlatot, hogy bemutassam, a természetes módszerek milyen nagyszerűen tudnak segíteni ma, az orvostudomány korában, és hogy kiegészítve azt milyen jó segítőjük lehetnek nem csak a nőnek, hanem az orvosnak is.

Mi a Naliní® Női jóga

Napjainkban számtalan céllal gyakorolják a jógát. A jógagyakorlatok sokféleképpen hatnak szervezetünkre. Lényünk egységes egész, amellyel a jóga szellemében egységes egészként kell is foglalkoznunk. A fizikai test, az energiatest, a lélek, a szellem, a különféle finomtestek, amelyekről oly sok szó esik manapság az ezoterikus és holisztikus irodalomban, valójában egy és ugyanaz. Lényünk, amelynek megértéséhez világszemlélet szerint különféle modelleket találtak ki, nem bontható egymástól különálló működő egységekre, főleg olyanokra nem, amelyekről nem is tudhatunk. Ezek a modellek csak megpróbálják leírni a valóságot, csak szeretnék megközelíteni és megérteni a tényleges működést. A lényeg azonban az, hogy egységes egészként kell tekintenünk magunkra.

Amikor a jógagyakorlatokat végezzük, hatással vagyunk az izmokra, amelyek a különféle gyakorlatok révén erősödnek és nyúlnak is. Hatunk a csontokra, amelyek a nyomás hatására szintén erősödnek. De fizikai szinten az erek, az idegek, a mirigyek, a nyirokáramlás, az emésztés, vagyis minden szervünk és szervrendszerünk edzés alá kerül. A Naliní női jóga abban sajátos, hogy finomságával, rezgéseivel, gyakorlataival fizikai és finomabb szinten is elősegíti a nőiség átélését és a nőiség-tudatosságot. A mai világ különféle ingereivel és presszióival igyekszik elnyomni a klasszikus szerepekből fakadó női mintákat. Ma titkolni kell, ha egy nő menstruál, vagy mondjuk öregszik, pedig ezek a világ legtermészetesebb dolgai. Ha egy nő elfordul a nőiségétől azért, hogy megfeleljen a világnak, amely körülötte van, akkor női problémáknak néz elébe. A Naliní női jóga gyakorlása visszavezet a természetes nőiséghez. 

A Naliní® név jelentése

Naliní: lótusz, kék lótusz, mindenek lótusza, a lótuszvirágok összefoglaló neve. A kék lótusz az egyik legritkább lótuszvirág.

A „Naliní” egy indiai név, fordítása lótuszvirágot (szanszkrit) jelent. A lótuszvirágnak nagyon speciális jelentése és helye van a hinduizmusban, jelképezi a tisztaságot és a szépséget. Mivel ez a csodás virág sáros vízben nő, ez is jelzi, hogy akkor is képes a létrehozni a szépséget és a tisztaságot, amikor a környezete kemény és szennyezett.

Más fordításokban a Naliní ugyanazt jelenti, mint a „Gayatri”, a „Védák anyja” (Védák, ősi hindu szövegek). Másik jelentése: a bölcsesség anyja.

A lótuszvirágot csodálják Indiában és Japánban, a lelkiség virága. A lótusz magja képes elállni több mint 5000 évig is víz nélkül, csak arra várva, hogy nedvességet kapjon és kicsírázzon. A hajtásai a sárban nőnek, a víz alatt, és a virág csak a felszínen nyílik ki, hogy megmutassa fényes és szeplőtlen szirmait. A szirmok szív alakúak és nem hullanak le, csak elszáradnak.

A legmagasabb szellemi tudást 1000 szirmú lótuszvirággal ábrázolják a fejtető-csakránál (Sahasrára csakra). Buddha egyik jelképe, mivel a lótusz lápos területen nő, nem ereszt gyökeret sem a vízben, sem a mocsárban, a buddhisták szerint a tisztaságot jelképezi, szépsége pedig az erkölcsi tisztaság győzelmét hirdeti. A buddhista istenségeket sokszor lótusztrónon ábrázolják, ezzel testi és szellemi tisztaságukat, isteni mivoltukat és a megvilágosodást fejezik ki. A kinyílt virág a teljes megvilágosodás jelképe, a bimbó a megvilágosodás lehetősége.

A jóga és a nőiség

A jógaórákon sok olyan gyakorlattal találkozhatunk, amelyek a különböző női problémák megoldásában segítenek. Ezek a gyakorlatok nagyon sok tekintetben fiziológiai hatásuk szempontjából hasznosak nekünk. Nem szabad elfeledkeznünk azonban arról sem, hogy a női problémák mindig a nőiségnek a megélésében jelentkező lelki háttérre hívják fel a figyelmet, még annak ellenére is, hogy sokszor elég egyértelmű fizikai ok rejlik a tünetek mögött. Az egyes gyakorlatokat a fizikai kivitelezésen kívül át kell, hogy járja önmagunk megértésének a vágya is. A gyakorlatok végrehajtása közben nyitottnak kell maradnunk a felmerülő testérzetek és fizikai változások iránt, de a nyitottságot ki kell terjesztenünk a mélyebben megmozduló érzésekre, emóciókra is. A női kör ereje segít megtalálni a bennünk rejlő egyensúlyt. Egy-egy gyakorlat közben sokszor emlékek vagy régi illatok és érzelmek merülnek fel. Ezek útmutatóul szolgálnak ahhoz, hogy hol van a probléma gyökere elásva. Bár a csoportos foglalkozásokon mindenki eléggé visszafogja magát, mégis nem ritka az, hogy pusztán a gyakorlatok végrehajtása kisebb-nagyobb sírást vagy nevetést idéz elő. Ez természetes dolog, amikor valamilyen testi vagy lelki tüneteket okozó elfojtás oldódik fel a gyakorlatokban. Ezt fontosnak tartottuk elmondani, mielőtt nekifognánk annak, hogy hogyan gyakoroljuk a női jógát és ennek révén hogyan erősítsük a nőiségünket. Mindenkit szeretettel várok, aki szeretné megtalálni női erejét, női önbizalmát, és szeretné kibontakoztatni a magában rejlő női mélységeket, szeretné jól érezni nőként magát a saját bőrében, de várom azokat is, akik a női egészség megőrzése vagy helyreállítása miatt szeretnének magukkal foglalkozni.

A női jógán:

 • a jóga gyakorlataival kondicionáljuk és erősítjük a medencealapi izmokat,
 • foglalkozunk az intim területeket érintő betegségek megoldásával és lelki hátterével, mint amilyen pl. a meddőség vagy az inkontinencia,
 • foglalkozunk a nőiség kiteljesítésének lényegével és a női szerepekkel,
 • a szexuális energia lényegével,
 • megtanuljuk a stresszoldás módszereit,
 • valamint különböző jógagyakorlatok segítségével növeljük a tudatosságot, amely segít megérteni önmagunkat és a világot körülöttünk.
 • a beszélgetésekkel foglalkozunk a női lélekkel, és az egészséges női életmóddal

A záróizom-gyakorlatoktól és egyes jógagyakorlatoktól a záróizmok erősebbek lesznek, így
 • megerősödik a végbél,
 • visszahúzódik az aranyér,
 • nő a hüvely szorító ereje,
 • megszűnnek a vizelettartási problémák,
 • csökken a gyulladásra való hajlam,
 • nő a fogamzóképesség és az orgazmuskészség,
 • erősödik a női szervek alátámasztása.

A kellemes környezet

Ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el a mentális és fizikai gyakorlatok révén, meg kell teremteni a meghitt, kellemes körülményeket magunk számára. Ehhez először is meg kell választani a legmegfelelőbb időt. Ez nem mindig könnyű feladat, főleg ha az ember anyaként a család középpontja és mozgatója. De mégis ki kell szakítani a napból azt a részt, ami csak a miénk, mivel nem tud az az anya mindig csak adni, aki önmagát nem ajándékozza meg a saját magával törődés örömével. Ahhoz, hogy adni tudjunk, kapnunk is kell. Azután ki kell választanunk a legmegfelelőbb helyet.

A hellyel kapcsolatos javaslatok tehát a következők:

 • Legyen elég tágas ahhoz, hogy kényelmesen elférjünk a gyakorlatok végrehajtása közben.
 • A helynek ahol gyakorlunk tisztának kell lenni.
 • A kellemes hangulat érdekében lehet egy gyertyát vagy egy füstölőt gyújtani és esetleg félhomályt teremteni.
 • A ruházat tekintetében nincsenek szabályok. Mindössze annyi, hogy kényelmes legyen. Kerüljük a műszálas anyagokat és törekedjünk a világos színekre. Nem szükséges a jóga órán melltartó, és kerüljük a tanga bugyi használatát. Ha menstruál valaki akkor legalább a gyakorlás idejére javasolt a betét használata.
 • Ne legyen túl hideg, ne túl meleg se.
 • Legyen a helyiség csendes és biztosítsuk a velünk élőket, hogy most egy ideig ne zavarjanak.
 • Be lehet tenni a gyakorláshoz valami kellemes lassú zenét is.
 • A gyakorláshoz ideális egy csúszásmentes jóga szőnyeg, pléd vagy plédek, hengerpárna, meditációs ülőpárna.
 • Ha valakit betegség gyötör, a betegség típusától függően lehet, hogy ki kell kérni az orvosa tanácsát, szabad-e gyakorolni a gyakorlatokat.
 • Mindenki saját felelősségére gyakorol!

Kovács Gyöngyi Naliní®

Itt megtalász minket!

Nalini női jóga

Naptanya szellemi központ