06-1-220-7013 06 20 552-6305

H-P:15-21 K-Sz-Cs: 8-21 Sz: 8-20 Padma Jógastúdió

Blog

Jóga női dolgokra

Korunkban a hölgyek szerepváltozása, identitás keresése miatt sok nőnek alakul ki valamilyen tipikus vagy ritkább női betegsége. Nem feledhetjük el egy pillanatra sem kik vagyunk és mi a dolgunk. Bár feladataink megváltoztak és a klasszikus szerepek már egy ideje nem fedezhetők fel olyan egyértelműen és izoláltan a társadalmakban, mint korábban, azért a nő mégis nő és a férfi mégis férfi maradt. A problémák oka gyakran a valódi szerepvállalás és a bennünk rejlő elvárás közti konfliktusban rejlik.

A jóga eszközei jól használhatók olyan esetben, amikor már valamilyen kialakult betegségből kell kisegíteni a testet. Bár a jóga nem úgy működik, mint a nyugati medicina eszközei, vagyis, ha baj van "bekapunk" egy gyors ászanát, hanem inkább megelőző jelleggel hasznosíthatjuk ezeket az eszközöket. Az biztos azonban, hogy a gyakorlás napi rutinja eredményhez vezet akár megelőzésképpen, akár a gyógyulás eszközeként használjuk a gyakorlatokat.

 

Ha valakinek valamilyen betegsége van, előbb konzultáljon orvosával, vagy egy jógatanárral, mielőtt nekifog a gyakorlásnak!

 

A mentsruációs fájdalmak

 

Sok nőnek jelent problémát ez a tünet, de nem kell elkeseredni. A macskapóz kiváló arra, hogy az ilyen panaszokat megszüntesse. Ezt a gyakorlatot leggyakrabban a belső nemi szervek betegségekor ajánljuk, ám a jó emésztés fenntartsában, sőt a gerinc egészségének megőrzésében is.

Helyezkedjünk négykézláb tartásba. A két tenyér pontosan a vállak alatt, a két comb függőleges. Domborítsunk és fújjuk ki a levegőt, amennyire lehetséges. A tekintet a köldökre néz. Majd ezután mozdítsuk a medencét és a lassú belégzés közben homorítsuk a derék legalsó részét, szinte a keresztcsontot. Ahogy kezd a tüdő megtelni levegővel, úgy homorít lassan a hát középső, majd felső része, végül a nyak. A fej mindig a legvégén mozdul és a belégzés csúcsán a fejünk felett a plafonra szegeződik a tekintet. A kilégzéssel ismét domborítunk és próbáljuk az előbbihez hasonlóan végighullámoztatni a gerincet. Végezzük annyiszor, ahányszor jólesik.

 

Hogyan segíthet a légzés?

 

A macskapóz után egy olyan gyakorlat következik, amelynek a neve a jóga szimbóluma. Ehhez sarokülésbe helyezkedünk el. Majd egyenes háttal döntünk előre és lefektetjük a mellkast és a hasat a combra és a fejet a talajra. Ha nem tudunk annyira előrehajolni, hogy a homlok leérjen, akkor tegyünk egy-két kemény párnát a homlokunk alá. Ezután addig maradjunk így, amíg jólesik lassú egyenletes hasi légzéssel lélegezve. A hasi légzés közben a hasfal nekifeszül a combnak a belégzéskor és intenzíven masszírozza a lefelé mozgó rekeszizom a hasi szerveket. A megváltozott vérkeringés a hasi szervek vérellátásában pozitív változásokat idéz elő. Edződik a szervek érrendszere és kevésbé válnak hajlamossá a görcsökre.

 

Lemész hídba is?

 

Egy kiváló gyakorlat a kismedence szerveinek a kondicionálására az úgynevezett jóga híd. Ez lényegében egy félfordított stresszhelyzet.

Helyezkedjünk el hanyattfekvésben és húzzuk föl a lábunkat a talpakra. A két talp párhuzamos, a térdek előre néznek. Lazítsuk el a nyakunkat és a karjainkkal nyújtózzunk a lábak felé. Ha sikerül, fogjuk meg a sarkunkat, ha nem megy, nem kell erőltetni. A természetes légzést figyelve belégzés közben lassan emeljük föl a csípőt úgy, hogy a talpakat egyenletesen a talajhoz nyomjuk. Végig lazán tartjuk a nyakat. A talpakon és a vállakon támaszkodunk. A csípőt a combizmok erejével finoman toljuk a fej felé. Ívet alkot a hát. Néhány lélegzetvételnyi ideig kitartjuk a gyakorlatot és aztán a következőképpen ereszkedünk lassan vissza. Figyeljük, hogy kilégzés közben engedjük le a medencét. A csigolyák egyenként érnek a talajhoz. Billentsük a medencét hátra! A deréktáj hamarabb ér le, mint a keresztcsont. Kicsit pihenjünk, majd ismételjük meg a gyakorlatot kétszer, háromszor. Kiválóan megerősíti a combot, a gerinc menti izmokat. Itt is hasi légzést érdemes végezni.

 

Mivel segítsd magad a nehéz napokon?

 

A menstruáció idejének egyik kiemelkedő gyakorlata a jóga ősi nyelvén a szupta baddha kónászana, ami nem más, mint a pillangó ülés egyik sajátos változata.

Helyezkedjünk el pillangó ülésben a fallal szemben úgy, hogy a lábujjak a falhoz érnek, a két talp egymáshoz nyomódik. Tegyünk egy összehajtott pokrócot a hátunk mögé és lassan ereszkedjünk hátonfekvésbe, miközben a lábunk helyzete nem változik. A tarkó alá kerüljön egy vékony kemény párna. A két kéz a hason, itt is lehet alkalmazni a puha hasi légzést. Így maradhatunk hosszabb ideig is, amíg a lábaknak nem fárasztó.

A gyakorlatot úgy is végezhetjük, hogy a felülünk a falra, vagyis a lábak és az ülőgumók is a falhoz nyomódnak, de továbbra is tartjuk a pillangó ülés pozíciót, takaró a hátunk alatt, párna a tarkó alatt.

Amikor befejezzük ezt az ászanát, a kezünkkel segítsük a térdünket összezáródni, majd a jobb oldalra fordulva pihenjünk tovább egy kicsit. Ezután a térdekre mért terhelést kompenzáljuk egy rövid gyakorlattal. Üljünk nyújtott ülésbe és feszítsük hátra lábfejünket és feszítsük meg a combizmokat is. Tartsuk így 15-20 másodpercig, vagy tovább. Ez nem engedi, hogy a térd elgyengüljön.

 

Vigyázat! A jóga gyakorlása során soha nem szabad eljutni a fájdalom érzetig. Türelem! A határok sokkal gyorsabban tolódnak ki akkor, ha nem lépjük túl azokat. Minden sérülés visszaveti a gyakorlást és a sietség gyümölcse csak újabb fájdalom lehet. Szeretettel, nyílt-, befogadó figyelemmel és türelemmel gyakoroljunk. Gyors lesz a fejlődés.

 

 

Kolarovszky Gyöngyi és Bálint János

Utalványok