06-1-220-7013 06 20 552-6305

H-P:15-21 K-Sz-Cs: 8-21 Sz: 8-20 Padma Jógastúdió

Foglalkozások

 

Az astanga szanszkrit szó, jelentése – nyolc ág – Patandzsali nyolclépcsős jógarendszerére utal. A rendszer célja a megvilágosodás elérése, mely légzésszabályozást és meditációs gyakorlatokat is tartalmaz, tehát az ászanák – testhelyzetek – csak egy piciny szelete az egésznek.

 

Az astanga jóga egy dinamikus hatha jóga irányzat, melyben az egyes ászanákat öt légzésig tartjuk ki. A bemelegítés a Napüdvözletekből áll, majd álló, ülő és végül a levezetést szolgáló fordított testhelyzetek következnek. Az egyes ászanák között átvezető mozdulatokat, úgynevezett vinyászát végzünk. Az ászanák meghatározott sorozatból állnak, amit mindig pontosan ugyanabban a sorrendben végzünk el. Ebben a jóga-rendszerben kiemelt szerepet kap a légzésre való odafigyelés, az energetikai zárak alkalmazása, és a tekintet egy adott pontra, területre való összpontosítása. A hangos légzés, segíti a koncentrációt, ezen kívül melegítő hatást is gyakorol a testre. A dristi, vagyis a tekintet fókuszálása segít elmélyíteni a külvilágtól való elszakadást, és a befelé figyelést. A bandha, a test energetikai zárai már egy mélyebb szintje az astanga gyakorlásnak, ez szintén elősegíti az egyes ászanákban való elmélyülést.

  Tradicionálisan hetente hatszor gyakorlunk, a szombat és a holdnapok (telihold és újhold) pedig pihenőnapok. A nehezebb pózokat lehet egyszerűbbekkel helyettesíteni, így kezdők is bátran kipróbálhatják és elsajátíthatják ezt az irányzatot. Bár a gyakorlás meglehetősen intenzív, garantáltan felfrissít és oldja a stresszt.

Ashtanga jóga

OktatóSzékely Tímea, Hliva Patrick

Utalványok